Відомості про платника податків підлягають щорічному підтвердженню

податкиДПІ у м. Чернігові ГУ ДФС у Чернігівській області нагадує суб’єктам господарювання — юридичним особам, що статтею 184 Податкового кодексу України визначено перелік підстав, існування яких є підставою до самостійного або примусового анулювання реєстрації платника податку на додану вартість та виключення його з Реєстру платників податку.

Так, однією з підстав анулювання реєстрації платника ПДВ, яка проводиться шляхом виключення з відповідного реєстру, є наявність в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців запису про відсутність юридичної особи або фізичної особи за її місцезнаходженням (місцем проживання) або запис про відсутність підтвердження відомостей про юридичну особу.

Місцезнаходженням юридичної особи є фактичне місце ведення діяльності чи розташування офісу, з якого проводиться щоденне керування діяльністю юридичної особи (переважно знаходиться керівництво) та здійснення управління і обліку (ст. 93 Цивільного кодексу України).

Поряд з цим, п. 45.2 ст.45 Кодексу визначено, що податковою адресою юридичної особи (відокремленого підрозділу юридичної особи) є місцезнаходження такої юридичної особи, відомості про що містяться у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців.

Слід пам’ятати, що  разі анулювання реєстрації платник ПДВ позбавляється права на виписку податкових накладних, які є підставою для нарахування податкового кредиту його контрагентами.

Звертаємо увагу платників податків не те, що відповідно до п. 11 ст. 19 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців» від 15.05.2003 р. № 755-IV юридична особа зобов'язана подавати (надсилати) щороку протягом місяця, що настає за датою державної реєстрації, починаючи з наступного року, державному реєстратору для підтвердження відомостей про юридичну особу відповідну реєстраційну картку. Неподання такої реєстраційної картки є підставою для внесення запису про відсутність підтвердження відомостей про юридичну особу.

Нормами Кодексу передбачено, що при наявності в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців запису про відсутність підтвердження відомостей про юридичну особу, анулювання реєстрації платника ПДВ відбувається за самостійним рішенням відповідного територіального органу ДФС.

Для запобігання наведених ризиків ДПІ у м. Чернігові  нагадує суб’єктам господарювання – юридичним особам про необхідність щорічно протягом місяця, що настає за датою державної реєстрації, подавати (надсилати) державному реєстратору реєстраційну картку про підтвердження відомостей про юридичну особу.

Сектор комунікацій ДПІ у м. Чернігові

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?